Tonsillektomi / Prof.Dr.Selçuk Onart

Bademcikler, boğazımızın her iki yanında bulunan yapılardır. Bademcikler, boğaza giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalarlar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı bağışıklık sistemi hücrelerini ve antikorları üretirler. Bademcik iltihabı, bademciklerin mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda gelişir. Eğer sık tekrarlayan bademcik iltihabınız varsa, doktorunuz bademciklerin alınmasını önerebilir. Bademciklerin alınmasından sonra daha sık hastalanma söz konusu olmaz çünkü, boğazda ve vücutta bademcik gibi görev yapan başka dokular mikroplarla savaşan hücreleri ve maddeleri yeterince üretebilirler.
Şu hallerde bademcik ameliyatı uygundur. Solunumu engelleyecek derecede bademciklerin büyümüş olması, sık tekrarlayan boğaz ağrısı ve boğaz iltihaplanmaları, bademcik kaynaklı tümöral hadiselerde, bademciklerin neden olduğu horlama ve uykuda nefes duraksaması, bademcik iltihabının orta kulak iltihabı, sinüzit, vb. komplikasyonlara neden olması halleridir.
Bademcik ameliyatı yaklaşık 20-30 dakika sürecektir. Ancak genel anestezinin başlama ve sona erme süreleri de eklendiğinde ameliyathanede geçen toplam süre 1-1.5 saate kadar çıkabilir.
Tonsillektomi ameliyatında riskler nelerdir?
Anesteziye bağlı riskler: Ciddi problemler oldukça nadirdir.
Kanama: Tonsillektomi sonrası en sık karşılaşılan komplikasyondur. Yetişkinlerde daha sık görülür. Ameliyat sonrası erken dönemde olabileceği gibi 5-10 gün sonra da görülebilir. Bu yüzden ameliyat sonrası 10 gün içinde hastalarımıza şehir dışına çıkmamalarını tavsiye ediyoruz.
İnfeksiyon: Ameliyat sonrası tonsil yatağında bakteri kolonizasyonu ve buna bağlı hafif ateş görülebilir. Ciddi infeksiyon nadir olarak görülmektedir.
Ağrı: özellikle erişkin hastalrda daha sık görülmektedir. Operasyon sonrası uygulanan ağrı kesiciler sayesinde pek rahatsızlık vermemektedir.
Ameliyat sonrası hastanede kalmak gerekir mi?
Çoğunlukla hastalarımızı ameliyat günü akşamı taburcu ediyoruz.
Ancak aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçı birlikte varsa 1 gece yatırmayı tercih ediyoruz:
Hastanın çok uzakta oturması (veya kolay ulaşım imkanının olmaması)
Yetişkin hasta
Ameliyat sonrası ağızdan yeterli gıda alamaması
Ameliyat sonrası ciddi bulantı ve kusma
Eşlik eden başka hastalıklar varlığı

Our Facebook Page

https://www.facebook.com/selcuk.onart